ΜΠΟΥΓΙΑΜΠΕΣΑ

ΜΠΟΥΓΙΑΜΠΕΣΑ

Μια κλασική γαλλική ψαροσυνταγή. Ο μάραθος χαρίζει στο πιάτο αρώματα γλυκάνισου, ενώ το σαφράν δίνει χρυσαφένιο χρώμα. 

ΥΛΙΚΑ

5 καβουροδαγκάνες, 2 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, 1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο, 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 αλευρώδη πατάτα, 1/2 μαραθόριζα, 3 φύλλα δάφνης, 1/4 κ.γ. τρίμματα σαφράν, 1 1/2 κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι, 1/2 κ.γ. τριμμένο μαύρο πιπέρι, 300 ml λευκό κρασί, 500 ml βραστό νερό, 1,5 κιλό φιλέτα λευκού ψαριού (όπως πεσκανδρίτσα, καλκάνι, λυθρίνι, ζαργάνα ή μπακαλιάρος), κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (4x4 εκ.), μαζί με την πέτσα, 8 χτένια, 500 γρ. μύδια καλλιέργειας, με καθαρισμένο κέλυφος και βγαλμένο το γένι τους, 500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος (ωμές)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


4 μερίδες

1 Σπάστε τις καβουροδαγκάνες χτυπώντας τις με ένα τηγάνι ή παρόμοιο αντικείμενο. 

2 Βάλτε σε ένα τηγάνι σοταρίσματος. Τσιγαρίστε σε πολύ δυνατή φωτιά, ώστε τα κελύφη να ασπρίσουν και να χαλαρώσουν και να μπορούν να εισέλθουν υγρά.

3  Κόψτε και προσθέστε τις ντομάτες, τον μάραθο, την πατάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίξτε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. 

4 Προσθέστε το κρασί και αφήστε να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε το βραστό νερό και χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφήστε τον ζωμό να σιγοβράσει για περίπου 90 λεπτά. Σουρώστε τον ζωμό: πρώτα χρησιμοποιώντας μεταλλικό σουρωτήρι και στη συνέχεια με τουλπάνι. 

5 Διατηρήστε τον ζωμό ζεστό σε χαμηλή θερμοκρασία.  

6 Βάλτε τα χτένια και τα κομμάτια ψαριού σε ξεχωριστά σκεύη. Προσθέστε μια κουταλιά ζωμό σε κάθε σκεύος. Ποσάρετε και τις δύο παρασκευές σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά. 

7 Βάλτε τον ζωμό που είναι σε χαμηλή φωτιά να πάρει βράση και προσθέστε τα μύδια και τις γαρίδες. Βράστε με το καπάκι κλειστό για περίπου 2 λεπτά. 

Πρόταση σερβιρίσματος: Βάλτε τα κομμάτια ψαριού, τα μύδια και τις γαρίδες σε ένα ρηχό πιάτο ή μπολ και βάλτε τον ζωμό σε μια κανάτα από την οποία θα μπορούν να σερβίρονται οι καλεσμένοι σας. 

  • Σαλάτα του καίσαρα α λα πασίφικ

    της Catalina Velez

  • Σαλάτα του καίσαρα με περισσεύματα

    των Culinary Misfits

  • Μύδια α λα μαρινιέρ

    Αν αυτό που ψάχνετε είναι ένα γρήγορο πιάτο με κορυφαία εμφάνιση και απλές παρασκευές, αυτή η κλασική γαλλική συνταγή θα σας κερδίσει.