ΨΗΤΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΨΗΤΟ ΦΟΥΡΝΟΥ

Κάντε τις Κυριακές σας πιο νόστιμες με αυτό το γιορτινό γεύμα για όλη την οικογένεια.

ΥΛΙΚΑ

Για το κρέας
Περίπου 5 κιλά μοσχαρίσιο καρέ, με το κόκαλο, 50 ml ανάμεικτοι κόκκοι πιπεριού (ροζ, λευκό, και πράσινο), 3 κ.σ. αλάτι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο, 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

"Καμένο" λάχανο με σόγια, βούτυρο και φουντούκια
8-12 λαχανάκια Βρυξελλών, μισό λάχανο, μισό λάχανο σαβόι, βούτυρο για το ψήσιμο, αλάτι, 100 γρ. βούτυρο, 50 γρ. χοντροκομμένα φουντούκια, 2 κ.σ. σόγια σως

Σάλτσα για το ψητό
1 (750ml) μπουκάλι κόκκινο κρασί, όπως Pinot Noir, 50 ml κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια , 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, 450 ml ζωμός κοτόπουλου, θα χρησιμοποιηθεί σε δόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 225°C.
2. Αφαιρέστε προσεκτικά το κρέας από το κόκαλο. Βάλτε το κόκαλο σε ένα ταψί και αφήστε στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
3. Ταμπονάρετε το κομμένο κομμάτι κρέατος με χαρτί κουζίνας. Καπνίστε το κρέας σε σκεύος πάνω σε εστία αερίου, φροντίζοντας να θωρακιστούν όλες οι πλευρές.
4. Σπάστε τους κόκκους πιπεριού με ένα γουδοχέρι. Ανακατέψτε το σπασμένο πιπέρι, το αλάτι, το θυμάρι και το δενδρολίβανο σε ένα μικρό μπολ.
5. Αλείψτε το κρέας με λάδι και το μείγμα μπαχαρικών.
6. Βάλτε το κρέας στον φούρνο και ορίστε τη ρύθμιση ψησίματος "medium-rare".
7. Βάλτε τον φούρνο στη ρύθμιση ψησίματος "medium-rare".
8. Βγάλτε το κρέας από τον φούρνο και βάλτε το στο ταψί με το κόκαλο. Δέστε το κρέας πάνω στο κόκαλο με ένα κομμάτι σπάγκο. Αφήστε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.

"Καμένο" λάχανο με σόγια, βούτυρο και φουντούκια
1. Κόψτε φύλλα από το λάχανο και το λάχανο σαβόι, από το κοτσάνι. Αφαιρέστε το κεντρικό νεύρο κάθε φύλλου.
2. Κόψτε τα φύλλα από τα λαχανάκια Βρυξελλών, από το κοτσάνι. Βάλτε όλα τα φύλλα σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα, και πασπαλίστε με νιφάδες αλατιού. Βάλτε στον φούρνο στους 160°C για περίπου 10 λεπτά
3. Στεγνώστε και βάλτε τα μεγαλύτερα φύλλα λάχανου και λάχανου σαβόι, ένα τη φορά, σε ένα καυτό τηγάνι χωρίς κάποια λιπαρή ουσία και πιέστε ελαφρά με μια σπάτουλα. Μόνο τα "αγγεία" του λάχανου θα τσιγαριστούν και θα πάρουν ελαφρώς χρώμα.
4. Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέστε τα φουντούκια. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να μυρίζει σαν καραμέλα και να δημιουργηθεί μια υπέροχη γλυκιά γεύση.
5. Προσθέστε τη σόγια σως και βγάλτε από τη φωτιά. Το "ουμάμι" βούτυρό σας είναι έτοιμο.

Σάλτσα για το ψητό
1. Πάρτε το τηγάνι στο οποίο θωρακίσετε το κρέας. Βάλτε το στην εστία και ντεγκλασάρετε με κόκκινο κρασί. Σε ένα άλλο τηγάνι, σοτάρετε σε μέτρια φωτιά με βούτυρο τα φρέσκα κρεμμυδάκια για να μαλακώσουν. Σβήστε με κρασί τα κρεμμύδια.
2. Προσθέστε ζωμό κοτόπουλου. Αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και μειώστε τον όγκο του μείγματος στο μισό.

Πρόταση σε σερβιρίσματος
Απλώστε σε ένα πιάτο ένα φύλλο λάχανου σαβόι με την τσιγαρισμένη πλευρά προς τα κάτω και περιλούστε με βούτυρο και φουντούκια. Διπλώστε το φύλλο στη μέση. Βάλτε ένα φύλλο λάχανου δίπλα του, με την καμένη πλευρά προς τα πάνω. Βάλτε μια καλά καθαρισμένη από λίπος φέτα κρέατος πάνω τους και στη μέση και περιλούστε με τη σάλτσα κόκκινου κρασιού. Ρίξτε από πάνω φύλλα από τα λαχανάκια Βρυξελλών και γαρνίρετε με μερικές σταγόνες από το βούτυρο με τα φουντούκια.

*Διαθέσιμο μόνο σε επιλεγμένα μοντέλα

  • Σαλάτα του καίσαρα α λα πασίφικ

    της Catalina Velez

  • Σαλάτα του καίσαρα με περισσεύματα

    των Culinary Misfits

  • Μύδια α λα μαρινιέρ

    Αν αυτό που ψάχνετε είναι ένα γρήγορο πιάτο με κορυφαία εμφάνιση και απλές παρασκευές, αυτή η κλασική γαλλική συνταγή θα σας κερδίσει.