Σύμβολα και λειτουργίες στον φούρνο AEG

Τελευταία ενημέρωση 15/1/2024 11:18 πμ

Two ovens in a kitchen where one of them is cooking

Χάρη στη μεγάλη ποικιλία χρήσιμων λειτουργιών που περιλαμβάνονται στο φούρνο AEG που διαθέτετε, θα μπορέσετε να διευρύνετε τους μαγειρικούς ορίζοντές σας. Παρακάτω ακολουθεί μια επισκόπηση των διάφορων λειτουργιών και συμβόλων, για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον φούρνο σας.

Ο κάθε φούρνος AEG μπορεί να έχει διαφορετικές λειτουργίες και προγράμματα. Ομοίως, τα ονόματα των λειτουργιών και των συμβόλων ενδέχεται να μην είναι τα ίδια σε όλα τα μοντέλα. Ελέγξτε ποιες λειτουργίες και ποια σύμβολα ισχύουν για το δικό σας μοντέλο φούρνου.
Καθημερινό μαγείρεμα

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μαγειρικές λειτουργίες - παρακάτω θα βρείτε μια περιγραφή για καθεμία από αυτές. Παρέχονται χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το γιατί και το πώς να χρησιμοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κάθε μαγειρική λειτουργία, για άψογα αποτελέσματα.


 Conventional cooking (Top & Bottom heat) 
Για καθημερινό μαγείρεμα σε ένα επίπεδο. Κατάλληλη για κάθε συνταγή, από σουφλέ μέχρι αρτοποιήματα και γλυκά.

Συνιστώμενη χρήση:

 • Χρησιμοποιείτε μόνο 1 επίπεδο για να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμότητα πάνω και κάτω από το σκεύος σας. Η χρήση επιπλέον επιπέδου θα εμπόδιζε τη θερμότητα
True Fan cooking 

Για καθημερινό μαγείρεμα σε έως και 3 επίπεδα ταυτόχρονα. Ο ανεμιστήρας κατανέμει τον θερμό αέρα για ομοιόμορφο ψήσιμο των φαγητών, χωρίς να αναμειγνύονται μεταξύ τους οι μυρωδιές.


Συνιστώμενη χρήση:

 • Ορίστε τη θερμοκρασία 20ºC πιο κάτω σε σχέση με τη λειτουργία Conventional cooking
Moist Fan (Bake) 
Για δημιουργίες με ανάλαφρη, μαλακή υφή, με ψήσιμο σε ένα επίπεδο. Κατάλληλη για κέικ, κις, μπισκότα και γλυκά αρτοποιήματα. Εξοικονομεί ενέργεια με τη χρήση της παραμένουσας θερμότητας στον θάλαμο.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Μην ανοίγετε την πόρτα κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να παραμείνει η υγρασία μέσα στον φούρνο
Bottom heat 
Ομοιόμορφο ρόδισμα στο κάτω μέρος του φαγητού. Κατάλληλη για πίτσα, πίτες και για το τελείωμα σε κέικ ή κις.

Συνιστώμενη χρήση::
 • Χρησιμοποιήστε το κάτω επίπεδο του φούρνου
Grill (Full Grill) 
Ψήστε ομοιόμορφα στο γκριλ ή ροδίστε λαχανικά και κρέας. Κατάλληλη επίσης για ξεροψημένο ψωμί.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Χρησιμοποιήστε το πάνω επίπεδο του φούρνου
Turbo Grill 
Ψήστε μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος και ολόκληρα πουλερικά για μαλακό εσωτερικό και τραγανή κρούστα. Με τη χρήση ενός συνδυασμού θερμού αέρα και των πάνω αντιστάσεων, το φαγητό ψήνεται ομοιόμορφα από κάθε πλευρά.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Χρησιμοποιήστε το κάτω ή το μεσαίο επίπεδο του φούρνου
 • Χρησιμοποιήστε έναν αισθητήρα τροφίμων για τέλειο ψήσιμο στο κρέας/στο ψητό σας.
Au gratin 
Ροδίστε ελαφρά την κρούστα σε συνταγές τύπου σουφλέ, όπως λαζάνια και πατάτες ογκρατέν, για τραγανή εξωτερική επιφάνεια και ζουμερό εσωτερικό.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Χρησιμοποιήστε το μεσαίο επίπεδο του φούρνου


Μαγείρεμα στον ατμό

Ο ατμός μπορεί να ανεβάσει τη μαγειρική σας σε νέο επίπεδο, καθώς διατηρεί τη μαλακή υφή και την υγρασία σε κάθε δημιούργημά σας, από πουλερικά και αρτοποιήματα/γλυκά μέχρι γλυκές κρέμες και σουφλέ. Αν ο φούρνος σας διαθέτει λειτουργίες ατμού, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε.

Steamify®
 Για καθημερινό ψήσιμο με ατμό. Ο φούρνος προσαρμόζει αυτόματα το επίπεδο ατμού ανάλογα με την επιλεγμένη θερμοκρασία. Το ψήσιμο με ατμό διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και ενισχύει τις γεύσεις σε κάθε τύπο συνταγής.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Όταν μαγειρεύετε σε θερμοκρασία κάτω των 100 ºC, μπορείτε να βάλετε το φαγητό αμέσως στον φούρνο. Δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τον φούρνο

Μάθετε περισσότερα για τη  χρήση του Steamify®
Humidity 
Τρυφερά, ζουμερά πουλερικά ή κόκκινα κρέατα και τραγανή, γυαλιστερή κρούστα για ψωμιά ή αρτοποιήματα/γλυκά, με συνδυασμό θερμού αέρα και ατμού. Ανάλογα με το μοντέλο φούρνου που διαθέτετε, μπορείτε να έχετε έως και τέσσερα επίπεδα υγρασίας με τα οποία μπορείτε να μαγειρέψετε.

Υπάρχουν 4 διαθέσιμα επίπεδα υγρασίας:
 • Low: Κατάλληλο για κάθε είδος σουφλέ, πουλερικά ή κόκκινα κρέατα
 • Medium: Κατάλληλο για μαγειρευτά ή παϊδάκια, ψωμί ή γλυκίσματα με μαγιά
 • High: Κατάλληλο για φίνες συνταγές όπως κρέμες, φλαν, τερίνες και ψάρια.
 • Full Steam: Συνδυασμός ατμού και θερμότητας. Κατάλληλο για λαχανικά, πουλερικά, κόκκινα κρέατα και σουφλέ


Μάθετε περισσότερα σχετικά με το ψήσιμο με ατμό.
Steam Regenerating (Reheat)
Ζεστάνετε ξανά φαγητό με ήπιο τρόπο για καλύτερη γεύση και υφή. Κατάλληλη για φαγητό προηγούμενων ημερών και ξαναζέσταμα μπαγιάτικου ψωμιού ή αρτοποιημάτων/γλυκών. Με τη χρήση ατμού, αποτρέπεται το στέγνωμα της επιφάνειας του φαγητού.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Βάλτε τη σχάρα στη μέση του φούρνου

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση της λειτουργίας Steam Regenerating.
SteamBake / True Fan PLUS 
Ψήστε ομοιόμορφα το ψωμί σας, για μαλακό εσωτερικό και τραγανό εξωτερικό, χρησιμοποιώντας περιστασιακές δόσεις ατμού. Κατάλληλη για κάθε τύπο ζύμης για ψωμί.
Bread Baking 
Ψήστε ομοιόμορφα το ψωμί σας, για μαλακό εσωτερικό και τραγανό εξωτερικό, χρησιμοποιώντας περιστασιακές δόσεις ατμού. Κατάλληλη για κάθε τύπο ζύμης για ψωμί.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το ψήσιμο ψωμιού με ατμό.
Yoghurt 
Φτιάξτε κρεμώδες, σφιχτό σπιτικό γιαούρτι.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Για επιπλέον στυφάδα στη γεύση, αφήστε το γιαούρτι στον ατμό για περισσότερη ώρα
Sous Vide 
Ψήστε σε θερμοκρασία ακριβείας μέσα σε σακούλες αεροστεγούς σφράγισης, για τέλεια γεύση και υφή σε λαχανικά, ψάρια, πουλερικά ή κόκκινα κρέατα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τo ψήσιμο με τη λειτουργία Sous Vide.


Προετοιμασία

Ο φούρνος σας μπορεί να διαθέτει πολλές βολικές λειτουργίες που παρέχονται για να κάνουν όσο το δυνατόν πιο αποδοτική τη διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων σας. Το ξεπάγωμα φαγητού έγινε πιο γρήγορο και απλό από ποτέ. Ζεστάνετε τα πιάτα προτού σερβίρετε το φαγητό για μια εστιατορική εμπειρία στο σπίτι σας. Κρατήστε το φαγητό ζεστό όσο μαγειρεύεται ακόμα κάποιο άλλο στοιχείο του γεύματός σας ή αν απλώς θέλετε να φάτε αργότερα.

Defrost 
Ξεπαγώστε με ήπιο τρόπο κατεψυγμένα φαγητά, για τέλεια γεύση μόλις ψηθούν. Ο ανεμιστήρας του φούρνου κατανέμει ομοιόμορφα τον αέρα, μειώνοντας τον χρόνο ξεπαγώματος στο μισό σε σχέση με το ξεπάγωμα πάνω στον πάγκο.

Συνιστώμενη χρήση:

 • Χρησιμοποιήστε το μεσαίο επίπεδο του φούρνου
 • Για το καλύτερο αποτέλεσμα, βγάλτε το φαγητό από τη συσκευασία του και βάλτε το σε πιάτο που είναι ασφαλές για χρήση στον φούρνο
Keep Warm 
Κρατήστε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό και έτοιμο να το φάτε. Ο φούρνος διατηρεί ομοιόμορφη θερμοκρασία για να μην παραψηθεί το φαγητό.
Plate Warming 
Ζεστάνετε ελαφρώς τα πιάτα σας πριν από το σερβίρισμα.

Συνιστώμενη χρήση:

 • Για πιάτα σε στοίβα, περιστρέφετε κάθε λίγα λεπτά για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η θερμότηταΕιδικές λειτουργίες

Ο φούρνος σας μπορεί να παρέχεται με λειτουργίες που σας δίνουν τη δυνατότητα να φτιάξετε ειδικές παρασκευές στο σπίτι. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα πίτσα σαν αυτήν της πιτσαρίας, να κονσερβοποιήσετε φρούτα και λαχανικά, να φουσκώσετε τη ζύμη σας και να σιγοψήσετε χρησιμοποιώντας τις ειδικές λειτουργίες του φούρνου σας.

Pizza 
Ψήστε ομοιόμορφα ζύμη με τραγανές άκρες. Κατάλληλη για πίτσα, κις, τάρτες ή πίτες.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Χρησιμοποιήστε το κάτω επίπεδο του φούρνου
 • Προθερμάνετε το σκεύος όσο θερμαίνεται ο φούρνος

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση της λειτουργίας Pizza.
Preserve 

Κονσερβοποιήστε ζουμερά φρούτα και λαχανικά σε χαμηλή θερμοκρασία.


Συνιστώμενη χρήση:

 • Χρησιμοποιήστε το κάτω επίπεδο του φούρνου
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε βάζα που κλείνουν με αεροστεγές καπάκι. Αποφύγετε τα βάζα με βιδωτό καπάκι ή τα μεταλλικά κουτιά
 • Φροντίστε τα βάζα να μην ακουμπούν μεταξύ τους στον φούρνο
Slow Cook 
Ψήστε φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερη ώρα, για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά και για να έχετε τρυφερό αποτέλεσμα. Κατάλληλη για μαγειρευτά λαχανικά ή μεγάλα κομμάτια κρέατος..
Dough Proving 
Βοηθά τη ζύμη να φουσκώσει με σταθερή θερμοκρασία και υγρασία πριν από το ψήσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα μαγιάς για να έχετε καλό αποτέλεσμα σε 1-2 ώρες, ανάλογα με τα συστατικά της ζύμης.

Συνιστώμενη χρήση:
 • Χρησιμοποιήστε το κάτω επίπεδο του φούρνου
 • Δεν χρειάζεται να καλύψετε τη ζύμη
 • Αποφύγετε το φούσκωμα για μεγάλα χρονικά διαστήματαΓια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο του φούρνου σας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήστη. Μπορείτε να βρείτε το εγχειρίδιο χρήστη εδώ.

Βρείτε το Εγχειρίδιο Χρήστη
Βρείτε το Εγχειρίδιο Χρήστη

Βρείτε οδηγίες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και επιλύστε οποιοδήποτε πρόβλημα για την συσκευή σας .

Electrolux Έξυπνο Σπίτι
Electrolux Έξυπνο Σπίτι

Ένα έξυπνο σπίτι με ωραίες εμπειρίες Γεύσης, Φροντίδας, Ευημερίας και Ξεγνοιασιάς κάνει την ζωή βιώσιμη, καλύτερη και πιο ευχάριστη .