Σχεδίαση και τάσεις

Σχεδίαση και τάσεις

Σχεδίαση ανοιχτής κουζίνας - Για τη σύγχρονη καθημερινότητα

Οι κουζίνες έχουν εξελιχθεί από μικροί χώροι, όπου γινόταν "παρασκηνιακά" τρόπον τινά η ετοιμασία του φαγητού, σε έναν πιο ανοιχτό, κοινωνικό, κεντρικό χώρο του σπιτιού, όπου συγκεντρώνονται οικογένεια και φίλοι. Σήμερα, η χρήση του χώρου της κουζίνας είναι πιο πολυσύνθετη από ποτέ και η σχεδίαση καλείται να προσαρμοστεί σε αυτές τις ανάγκες.

Η ατμόσφαιρα και η μαγειρική στην κουζίνα της σύγχρονης εποχής

Οι διατροφικές και μαγειρικές τάσεις είναι πολλές και με τη δική τους δημοφιλία στη σύγχρονη κουλτούρα. Η κουζίνα βρίσκεται στην καρδιά αυτών των εξελίξεων, ενώ ο ρόλος και η χρήση της έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα. Από τη μία υπάρχει η παραδοσιακή σπιτική μαγειρική και από την άλλη η εργαστηριακού τύπου τάση της μοριακής γαστρονομίας. Τα σιγομαγειρεμένα φαγητά και τα γρήγορα πιάτα. Επίσης, το φαγητό σε πακέτο αλλά και η διανομή του στο σπίτι είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Οι κουζίνες πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Είναι η σκηνή όπου πρωταγωνιστεί ο σεφ του σπιτιού, εκεί όπου ετοιμάζεται ένα πρόχειρο σνακ, εκεί όπου υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας και εκεί όπου διαλέγουμε πιάτα για να φάμε το γεύμα που παραγγείλαμε. Παράλληλα, είναι επίσης ο χώρος όπου περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας, πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας και παίρνουμε μια ανάσα μετά από μια δύσκολη μέρα.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση για διάδραση με άλλα άτομα

Όλες αυτές οι διαφορετικές χρήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σχεδίαση μιας κουζίνας. Σήμερα η κουζίνα είναι ανοιχτή, τόσο από σχεδιαστικής άποψης όσο και από τον τρόπο χρήσης της από τους ανθρώπους. Καθώς οι στιγμές στην κουζίνα γίνονται όλο και πιο σημαντικές, η σχεδίαση και η διάταξη μιας κουζίνας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την απόφαση για αγορά κατοικίας.

Πώς το τρίγωνο μετατράπηκε σε ζώνες

Όταν εμφανίστηκε τη δεκαετία του '50 η ιδέα της σύγχρονης κουζίνας, είχε σχεδιαστεί πάνω στο μοτίβο του "χρυσού τριγώνου". Οι τρεις σταθμοί του τριγώνου αντιπροσώπευαν λογικές κινήσεις και τη ροή των εργασιών. Μαγείρεμα στην εστία, προετοιμασία δίπλα από τον νεροχύτη και αποθήκευση στο ψυγείο. Αυτό το μοντέλο εξακολουθεί να ισχύει σε κάποιον βαθμό. Όμως, καθώς οι κουζίνες μεταλλάσσονται σε πιο κοινωνικούς χώρους, η τριγωνική σχεδίαση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ροή.

Τότε, μπορεί κάποιος να σκεφτεί να κάνει τη μετάβαση από αυστηρά τρίγωνα σε ζώνες. Μια σύγχρονη, κοινωνικού χαρακτήρα, ανοιχτή κουζίνα μπορεί να σχεδιαστεί με βάση αυτόνομες ζώνες. Μία για ψήσιμο, μία για προετοιμασία, μία για σερβίρισμα, μία για ανάγνωση βιβλίων μαγειρικής, μία για προετοιμασία κοκτέιλ κ.λπ. Η σχεδίαση σε ζώνες σημαίνει ότι μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και άλλα άτομα, χωρίς να εμποδίζουν ο ένας τον άλλον. Οι ζώνες που δεν χρησιμοποιούνται τη συγκεκριμένη στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενήσουν άτομα που δεν συμμετέχουν ενεργά στη μαγειρική διαδικασία, αλλά συμμετέχουν στη συζήτηση. Η ανθρωποκεντρική σχεδίαση της κουζίνας και η χρήση ζωνών είναι κάτι παραπάνω από παροδική τάση της εποχής.

Διαβάστε περισσότερα